Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΕΛ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Στην σημερινη εποχη η κατασταση των λεοφωρειων ειναι κουραστικη.Αλλεσ φορες καθηστερουν να ερθουν κανουν απεργιες με αποτελεσμα πολλοι ανθωποι να χανουν ακομη και τη δουλεια τους.Οι οδηγοι τρεχουν γιατι βιαζονται και αυτο πολλεσς φορεσ αποβαινει μυραιο

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

3)ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Μπορεί οι νέοι να μη γνώριζαν την παλιά πόλη,όμως είναι σίγουρο ότι κι αυτή εδώ τους αρέ-σει πολύ.Ακόμα και το χειμώνα,η νυχτερινή ζωή της πόλης μας είναι ζωντανή.Το βράδυ σφύζει από ζωή και περισσότερος κόσμος ακόμα κι απ'τη μέρα πηγαινοέρχεται στους δρόμους της.Στην προκυμαία,μέχρι το λιμάνι,υπάρχει πλήθος από καφετέριες που ποτέ δεν μένουν άδειες.Δε θα μπορούσαμε όμως να μην αποστρέψουμε το βλέμμα μας από τα βρώμι-κα στενά αφού καθένας μας πετάει τα σκουπίδια του μες το δρόμο χωρίς ίχνος ευσυνειδησίας. Μείζον πρόβλημα είναι και το κυκλοφοριακό,το οποίο ολοένα μεγαλώνει κυρίως με την τοποθέ τηση φαναριών και η μετακίνηση ιδίως το χειμώνα γίνεται αφόρητη.Όπως φαίνεται μένουν πολ λά ακόμα για να υλοποιηθούν κι άλλα τόσα για να διορθωθούν.Εντούτοις, η Μυτιλήνη δεν παύει να είναι μια πολύ ξεχωριστή αλλά και ιδιαίτερη πόλη...

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η ζωή των νέων στη Μυτιλήνη μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για την εποχή μας,σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας,αν και υπάρχουν και διάφορες ελλείψεις. Ένας σπουδαστής μπορεί να αξιοποιήσει τον ελεύθερό του χρόνο με διάφορους τρόπους.Κατ' αρχάς υπάρχουν αρκετοί χώροι αθλητικής ενασχόλησης,όπως γήπεδα ποδοσφαίρου,μπάσκετ και ένα κολυμβητήριο,όπου οι νέοι μπορούν να πανε και να γυμναστούν. Επιπλέον,είναι δυνατόν να λάβουν μέρος σε καποια ομάδα νέων,όπως η Πνοή,όπου ευαισθητοποιούνται για διάφορα προβλήματα της μικρής μας κοινωνίας ή και του κόσμου. Τέλος,στη προκυμαία της Μυτιλήνης μπορεί κανεις να βρει καφετέριες,Internet καφέ και την κεντρική πλατεία που συχνα αρέσει στους νέους να επισκέπτονται και να περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο.

Ο ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Η Λέσβος, το τρίτο μεγάλο νησί της Ελλάδας, έχει σήμερα παραμεληθεί όσον αφορά τα δρομολόγια των πλοίων. Τα πλοία που μας συνδέουν με τα μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) είναι λιγοστά και τα δρομολόγια είναι πολύωρα . Πολύωρα όμως δρομολόγια σημαίνει και μεγάλη ταλαιπωρία για τους επιβάτες! Αυτοί λοιπόν οι επιβάτες περνούν αρκετά δύσκολες ώρες σε πλοία άσχημων συνθηκών με κακής ποιότητας εγκαταστάσεις.
Έτσι, η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μείωση του τουρισμού και σε παρακμή της τοπικής οικονομίας. Πρέπει λοιπόν το Κράτος να αξιοποιήσει καλύτερα το νησί μας ώστε αυτό να προσελκύσει μεγάλο ποσοστό τουριστών που θα το αναπτύξουν και θα το κάνουν γνωστό σε όλο το υπόλοιπο κόσμο.
Νίκος Λέκας

ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σίγουρα το να είσαι μετανάστης σε μια ξένη χώρα είναι δύσκολο. Πόσο μάλλον όταν είσαι λαθρομετανάστης! Δεν γνωρίζεις την γλώσσα, δεν μπορείς να συνεννοηθείς, δεν έχεις κάποιο σίγουρο μέλλον στην χώρα που πας και, στην περίπτωση του λαθρομετανάστη, ταξιδεύεις κάτω από άθλιες συχνά συνθήκες.
Αυτές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί από τους λαθρομετανάστες που έρχονται στην πόλη μας. Παρ` όλα αυτά όμως καθημερινά οι αρχές κατακλύζονται από λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται και οδηγούνται στα νοσοκομεία προς εξέταση για εύρεση τυχόν ασθενειών. Επειδή όμως οι αρχές δεν είναι πανταχού παρούσες για να συλλάβουν όλους τους λαθρομετανάστες, πολλοί είναι αυτοί που ξεφεύγουν από την σύλληψη και καταφέρνουν να επιβιώσουν κρυφά στην πόλη μας.
Αν όμως κάποιος από τους μη συλληφθέντες φέρει κάποια κολλητική ασθένεια;
Ποιος εγγυάται στους ντόπιους κατοίκους ότι είναι ασφαλείς;
Ποιος μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δεν θα πέσουν θύματα της βίας αυτών των λαθρομεταναστών;
Και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στο νησί μήπως οφείλονται άραγε σε αυτούς;
Δεν θα έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα για αυτή την μαζική εισροή των ξένων στο νησί μας;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να απασχολήσουν την Πολιτεία και το Κράτος και στα οποία πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις και λύσεις!
Νίκος
Λέκας

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ


Με την πάροδο του χρόνου και την εισβολή των Τούρκων υπήρξαν αλλοιώσεις στην πόλη της Μυτιλήνης.Απόκλιση από τα χωριάτικα σπίτια - που ήταν χτισμένα σύμφωνα με τις στοιχειώδεις ανάγκες - αποτέλεσαν οι Πύργοι με την πέτρινη κατασκευή, το ύψος, τους φεγγίτες και τα "σαχνισίνια" που έδιναν μεγαλύτερες διαστάσεις στον επάνω όροφο. Τέτοιοι Πύργοι σώζονται ακόμα και σήμερα στα προάστια. Επίσης, σώζονται και πολλά αρχοντικά σε άριστη κατάσταση. Χαρακτηριστικά τους είναι οι ιωνικές και δωρικές κολώνες, οι προσόψεις και οι θολωτές εσοχές. Βασικό χαρακτηριστικό όλων σχεδόν των οικισμών της Λέσβου είναι ο αστικός τους χαρακτήρας. Σε πολλούς οικισμούς το συνεχές δομικό σύστημα επικρατεί και οι αυλές λείπουν τελείως. Σε όσους πάλι υπάρχουν αυλές, είναι περιστοιχισμένες από ψηλούς μαντρότοιχους και τελείως απομονωμένες από το δρόμο.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Το Δραμα Της Μοναξιας Στον Συγχρονο Κοσμο

Λενα συχνα οτι ποτε οι στεγες των ανθρωπων δεν ηταν τοσο κοντα, και οι ψυχες τοσο απομακρες, οσο στην εποχη μας.Ο αστικος τροπος ζωης εχει αποξενωσει τους ανθρωπους τους εχει περιορισει στον ιδιωτικο τους χωρο και τους απονωσει κοινωνικα.Οι ανθρωποι των πολεων αφιερωνουν πολυ χρονο και πολλη ενεργεια στη δουλεια τους, γιατι αυτη τους εξασφαλιζει τα μεσα για την αποκτηση αγαθων, μα τα οποια ανταποκρινονται στις απαιτησεις της συγχρονης καταναλωτικης κοινωνιας και βελτιωνουν την ποιοτητα ζωης τους.Ωστοσο αυτος ο τροπος ζωης τους εχει απομακρυνει και απο το φυσικο περιβαλλον.Παγιδευμενοι λοιπον στον αστικο τροπο ζωης, γινονται εσωστρεφεις και τυπικοι αλλα και μαλθακοι.Στο επικεντρο της οικοφενειακης ζωης βρισκεται συνηθως η τηλεοραση της οποιας η εικονικη πραγματικοτητα υποκαθιστα τοσο την ανθρωπινη επικοινωνια οσο και επαφη με την φυση.Οι παραδοσιακες αρετες των Ελληνων η φιλοξενια, η φιλια και συμπονια εχουν δωσει τη θεση τους στην καχυποψια και στον φοβο, ενω οι συγκατοικοι στις πολυκατικιες πολλες φορες ουτε καν γνωριζονται μεταξυ τους.

Ο Συγχρονος Τροπος Ζωης Στις Πολυκατικιες

Οι περισσοτεροι ανθρωποι σημερα κατοικουν σε αστικα κεντρα και μασα σε πολυκατικιες, οι οποιες εφεραν μεγαλες αλλαγες στον τροπο ζωησ τον ανθρωπων και δημιουργησαν πολλα προβληματα στις μεταξεισ τους σχεσεις.Πρωτα πρωτα αντεστρεψαν ριζικα τη φυσιολογικη μορφη της συμβιωσης.Ετσι, αντι οι ανθρωποι να ζουν ο ενας διπλα στον αλλον οριζοντια, συγκατοικουν ο ενας πανω απο τον αλλον, μετεωροι,και μεσα σε τσιμεντα.Τα περισσοτερα διαμερισματα ειναι σαν κλουβια και πολλα απο αυτα ειναι ανηλιαγα και σκοτεινα, σαν φυλακες.Το κυριοτερο ομως ειναι οτι οι ανθρωποι εχουν χασει την ελευθερια τους γιατι η συμπεριφορα τους καθοριζεται απο κανονες τους οποιους ειναι υποχρεωμενοι να τηρουν.Και στισ μεγαλες πολυκατιες συχναδεν γνωριζεις αν ο συνεπιβατης σου στο ανσασερ ειναι ενοικος του κτιριου, και αν τον γνωριζεις, δεν τον χαιρετας.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Λέσβος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το '' Μαργαριτάρι του Αιγαίου '' και όχι άδικα, αφού αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες. Προσφέρεται για όμορφες διακοπές και ήρεμες περιηγήσεις, συνδυάζοντας την φύση με τον πολιτισμό, την γαστρονομία με την ήρεμη διασκέδαση, τις καταπληκτικές παραλίες με τις οικογενειακές εγκαταστάσεις φιλοξενίας! Η παράδοση, ο πολιτισμός, η ιστορία, οι τέχνες και η πνευματικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που κυριαρχούν σ' αυτή την όμορφη γωνιά του Αιγαίου, τη Λέσβο.Όλα αυτά ανάμεσα σ' ένα φυσικό περιβάλλον άγριας ανεμελιάς, παίζοντας με τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους. Μοναδικά είναι τα αξιοθέατα του νησιού, όπως τα πολλά και άκρως ενδιαφέροντα μουσεία του, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες του, τα διάσπαρτα κάστρα από τις εποχές των μεγάλων κατακτητών, οι πόλεις και τα χωριά που διατηρούν την πλούσια αρχιτεκτονική τους κληρονομιά, που σίγουρα θα αφήσουν στον επισκέπτη μια ανεπανάληπτη εικόνα!

Γεύση από το νησί της Λέσβου!

H ΖΩΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

2)ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ

Η πόλη της Μυτιλήνης γνώρισε μεγάλες δόξες, "έζησε" όμως και πολλές συμφορές,όπως αρμόζει και σε κάθε πόλη που έχει ιστορία.Είναι λοιπόν η ίδια πόλη της αρχαιότητας που σαν βρεθείς στα στενά σοκάκια της αγοράς και στα καλντερίμια του Αγ.Γεωργίου θα νιώσεις πως περπατάς στο παρελθόν.Δίπλα σ'αυτή τη Μυτιλήνη όμως ζει κι η άλλη,με τις μεζονέτες που τελευταία πλήθυναν πολύ και τους δρόμους γεμάτους καυσαέριο και σκόνη αντί για παιδιά που παίζουν.Σε μια προσπάθεια μίμησης της Ευρώπης,τείνει να χάσει τη γραφικότητά της.Τα παλιά αρχοντικά που την κοσμούσαν είναι πια ελάχιστα και το πράσινο χρώμα των λό-φων διαδέχεται το γκρίζο χρώμα του τσιμέντου.Οι παλαιότεροι κάτοικοι θυμούνται πια τις παλιές μέρες με νοσταλγία και οι νεότεροι αναρωτιούνται αν υπήρξε ποτέ τέτοια Μυτιλήνη...

1)AΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ
Η Μυτιλήνη είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.Είναι απλωμένη πάνω στην αρχαία πόλη κι έχει χτιστεί αμφιθεατρικά στις πλαγιές όμορφων λόφων,στο μάκρος μιας θαυμάσιας ακρογιαλιάς.Όποιος την αντικρύζει από το μέρος της θάλασσας μαγεύεται κυριολε-κτικά.Είναι θα λέγαμε η "Σειρήνα του Αιγαίου'' που δεν αφήνει κανένα τουρίστα που την επισκέπτεται να την ξεχάσει.Είναι όμως από τις πιο σύνθετες πόλεις που υπάρχουν, αφού συνυπάρχουν σ'αυτή τρεις πόλεις καθεμιά με το δικό της χαρακτήρα,η ανατολίτικη, η ελληνική και η ευρωπαϊκή.Η ελληνική δεν έχει ούτε τη γραφικότητα των ανατολίτικων ούτε την καθαριότητα των ευρωπαϊκών πόλεων.Κάθε τουρίστας,όμως με τις πεντακάθαρες ακρογιαλιές,τα καταπράσινα βουνά,τα θαυμάσια αξιοθέατα από το μουσείο του Θεόφιλου ως το κάστρο και την αρχαία πόλη,τους φιλόξενους κατοίκους και τα μοναδικά φαγητά,είναι σίγουρο ότι θα περάσει τις πιο ονειρεμένες διακοπές της ζωής του...

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΔΙΩΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Στη σημερινη εποχη η ζωη στη Λεσβο δεν ειναι ομορφη και απολαυστικη οπως θα επρεπε να ειναι. Το νησι μας ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα και ωραιοτερα του Αιγαιου καθως κατεχει πολλα απο τα ωραιοτερα αξιοθεατα στην Ελλαδα. Στη σημερινη εποχη ομως υπαρχουν πολλα προβληματα που απασχολουν και ταλαιπορουν τη Λεσβο. Ενα απο τα μεγαλυτερα προβληματα ειναι το κυκλοφοριακο,το νησι μας πασχει απο μεγαλους, καλοστροτους και σηματοδοτιμενους δρομους. Επιπλεον ενα αλλο μειον του νησιου ειναι οι ελαχιστοι τοποι και τροποι ψυχαγωγιας. Παρ ολα αυτα ομως η τοπικη δοιηκηση δεν ευεσθειτοποιειται και δεν λαμβανει μετρα για την ικανοποιηση των αιτηματων μας. Ας ελπισουμε οτι καποια στιγμη θα υλοποιησει τις επιθυμιες των πολιτων της.

Τα αρνητικά της ζωής στην πόλη

Η ελλειψη υπαιθριων χωρων
Η πλεονεξια για αξιοποιηση καθε τετραγωνικου οικοδομησιμης γης στερησε απο την πολη απο ανοιχτους υπαιθριους χωρους ,απο παρκα και παιδικες χαρες. Θυματα της πυκνης δομησης των πολυκατικιων ειναι τα παιδια ,που ζουν σαν φυλακισμενα στα διαμερισματα και κατεβαινουν να παιξουν στο μοναδικο παρκο της περιοχης.Εκει επικρατει το αδιαχωρητο και το παιχνιδι εχει τη μορφη αγριας εκτονωσης της ενεργιας που εχει συσσωρευτει μεσα τους και πρεπει να βρει διεξοδο.Ετσι τα παιδια με την απουσια υπαιθριων χωρων για το παιχνιδι στις γειτονιες με τις πολυκατικιες, τα παιδια ζουν περιορισμενα, σαν να βρισκονται κλεισμενα σε φυλακες.

ΤΟ ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Ο Δήμος Μυτιλήνης είναι αρκετά δραστηριοποιημένος απέναντι σε αυτούς που θεωρούνται από πολλούς άνθρωποι περιθωριοποιημένοι.
Υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί στην Λέσβο που έχουν οργανωθεί πλήρως και έχουν όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τους φιλοξενούμενους τους.
Παιδιά με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, όλοι όσοι έχουν προβλήματα έχουν και μια θέση στα αντιστοιχα προγραμμάτα και οργανισμούς που έχει οργανώσει η Μυτιλήνη.

Ειναι πραγματικά εμφανες το πόσο ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗ είναι η Μυτιλήνη σε αυτά τα θέματα.